BAŞARI, Okul Başarısı ile Sınırlanmamalı!

Makaleler
0

ÇOCUĞUNUZA KİŞİSEL GÜÇLERİNİ TANIMA ŞANSI VEREN HER ŞEY, BİLİNCİNİ KUVVETLENDİRMESİ VE ÖZ GÜVENİNİ YARATMASI KONUSUNDA YARDIMCI OLUR.

“Başarı” denildiğinde akla gelen ilk kavram, genelde “okul başarısı/ders başarısı, hatta ve hatta sınav başarısı” oluyor. Biz böyle algıladığımız için, ya da genelde böyle algılandığı için çocuklarımıza da yansıması aynı şekilde oluyor. Böylece masum bir sözcük olan “başarı” sözcüğünü, önüne arkasına koyduğumuz diğer sözcüklerle belki de farkında olmada korkutucu bir hale getiriyoruz.

Okulla hiç ilgisi olmayan küçük başarılar ve pozitif özellikleri için çocuklar, övülmeli ve desteklenmeli. Her anne-baba çocuğuna güvenmeli. Kendine güveni olan çocuklar her bakımdan daha rahattır.

Çocuğunuzun okul arkadaşlarıyla ilişkiler kurun.

Evde çocuğunuzun özel yeteneklerine dikkat edin.

Gerçekten neyi iyi yapıyor?

El becerisi çok mu gelişmiş?

Çekiç ve çivi, tahta vb. eline çok mu yakışıyor?

Suyla oynamayı mı çok seviyor?

Kağıtları katlamaya, boyamaya yeni bir şeyler dizayn etmeye mi bayılıyor?

Basket potası ve topu görünce her şeyi unutuyor mu?

Yoksa çocuğunuz size mutfakta yemek pişirmede yardım etmeyi mi seviyor? gibi gibi…

Çocuğunuzun kişisel güçlerini tanımasını sağlayın!

Çocuğunuza kişisel güçlerini tanıma şansı veren her şey, bilincini kuvvetlendirmesi ve öz güvenini yaratması konusunda yardımcı olur. Bu da öğrenmenin en önemli koşuludur. Çünkü, kendini güvende hisseden ve denemekten korkmayan bir çocuk, öğrenmeye hazırdır.

Çabuk kazanılan öğrenme başarısı önemli değildir. Önemli olan “başarısızlık” döngüsünün kırılması ve hangi alanda olursa olsun çocuğunuza başarı deneyimleri yaratmanızdır. Çünkü yaşam en doğal haliyle böyle akar. Yani “başarı” sadece “okul başarısı”ndan ibaret değildir. Her okul çocuğu hoşlandığı ve zevk aldığı, deşarj olduğu bir spor dalıyla uğraşmalıdır. Burada becerisi gelişir, dayanıklılığını test eder, motivasyonu artar, ekip yeteneği eğitilir ve de varsa agresyonu ve panikleri düzeltilir.

İster spor, ister başka alanda olsun elde edilen başarı deneyimleri, çalışma alanı ve öğrenme motivasyonunu olumlu etkiler ve önünde sonunda okuldaki başarı sonuçlarına ulaştırır.

Sevgiyle,

Dr. Mürüvvet UYGUN

 

Benzer İçerikler